כולנו מפקידים לקרן פנסיה כדי להבטיח לעצמנו ולשארי בשרנו עתיד טוב יותר. לאורך השנים אנו צוברים נקודות זכות בקרן הפנסיה ונהנים מהטבות שונות. העניין הוא שלא ניתן לצבור נקודות לקרן הפנסיה מעל ל-35 שנים, ובמקרה זה מקבל העמית פיצוי בגין שנים עודפות. את המענק הזה מקבלים בדרך כלל עמיתים המגיעים לגיל פרישה. בכל מקרה, לקראת גיל הפרישה ולאחר שנצברות בקרן הפנסיה נקודות רבות, על המבוטח להחליט כיצד לנהל את כספו בהמשך.
האם כדאי להפסיק ולהפקיד לקרן הפנסיה לאחר 35 שנה?
אנשים רבים המתקרבים לגיל פרישה (אך יש להם עוד כמה שנים עד לגיל הפנסיה) עומדים בפני השאלה הגדולה – האם כדאי להפסיק את ההפקדות? שהרי כעת לאחר 35 שנה צוברים כבר את כל האחוזים המרביים. ובכן, למעשה בפני העמית עומדות 3 אפשרויות במצב זה. האפשרות הראשונה היא להמשיך את ההפקדות לקרן הפנסיה, כדי לקבל בסופו של דבר מענק שנים עודפות. האפשרות השנייה היא להפסיק את ההפקדות לקרן הפנסיה הנוכחית ולהעביר אותן לקרן אחרת, כלומר למוצר פנסיוני אחר. עם זאת, אם מחליטים לעשות זאת חשוב לבדוק את ענייני הביטוחים ולוודא שהעמית יהיה זכאי לביטוח בגין אובדן כושר עבודה או אפילו פטירה. האפשרות השלישית העומדת בפניכם היא להפסיק את ההפקדות לקרן הפנסיה ולהתחיל לקבל ממנה קצבה. כלומר, אם אתם מעל גיל 60 ועדיין ממשיכים לעבוד, תוכלו להתחיל ולקבל את הכספים בתור קצבה.
דברים שכדאי לדעת על מענק שנים עודפות
עומדים לקבל מענק שנים עודפות, אך לא יודעים במה מדובר? אלה כמה נקודות שיכולות לעזור לכם לעשות קצת סדר:
- מענק בגין שנים עודפות מחושב עד עצם ההגעה לפרישה. אם העובד מחליט לעבוד לאחר גיל הפרישה, הוא יקבל את הכספים שצבר באמצעות החזר דמי גמולים.
- אם הפורש אינו מקבל דמי פנסיה, הוא יכול לקבל הטבות במסגרת המענק: כיסויי ביטוחים עבור נכות ושאירים, פיצוי חלקי על התשלומים ועוד.
- המענק מהווה 6.25% מגובה המשכורת הממוצעת.
- אם המענק משולם לפני התאריך שבו המבוטח עתיד לפרוש, הוא יוכל לבחור באחת מבין שתי האפשרויות: תשלום מס שולי תוך התחשבות בהכנסות בשנה שבה הוא קיבל את הכסף, או וויתור על הכסף עד למועד הפרישה והפקדתו בקופת הגמל.
- לפני שמקבלים מענק שנים עודפות, חשוב להבין כי הפקדות לפנסיה מעל 35 שנים אינן מעניקות נקודות צבירה נוספות, אך הן מעניקות הטבות אחרות. כל המפקיד לקרן הפנסיה יכול ליהנות מקצבאות נכות ואובדן כושר עבודה, קצבאות לשארים במקרה של פטירה ועדכון עליית שכר.
חודש ביטח עודף
תשלום בגין חודש ביטוח עודף נועד למבוטח אשר צבר 420 חודשי ביטוח. ישנם שלושה מקרים המתייחסים למצב של חודש ביטוח עודף. הראשון הוא מבוטח בקרן שיש לו תכנית מקיפה והוא צבר בה חודשי ביטוח במסגרת תכנית היסוד. השני הוא של מבוטח שקיבל קצבת נכות בעקבות נכות מלאה. במקרה זה לא יחושב לו החודש שבו הוא קיבל קצבת נכות בגלל אי היכולת לצאת ולעבוד. ולבסוף, המקרה השלישי הוא של מבוטח שקיבל קצבת נכות בגין היותו נכה באופן חלקי.
מי לא זכאי למענק שנים עודפות?
לא כל אחד זכאי למענק שנים עודפות. כך למשל, מי שהיה מבוטח בקרן הפנסיה הוותיקה במסגרת "פנסיית יסוד", לא יכול לקבל את המענק. פנסיית יסוד היא למעשה קרן להפקדה של כספי תמלוגים. היא מעניקה חיסכון רק לעת זקנה ועבור שארים. פנסיה זו אינה מעניקה ביטוח כלשהו במקרה של נכות או מוות.